Entry: Checklist Tip Didik Anak part 1 Wednesday, February 13, 20131. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan kurang baik menyebabkan anak malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

 

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anakyang jarang dipeluk)

 

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

 

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

 

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan , mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

 

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

 

7. Semasa membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

 

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

 

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya. Tunjukkan cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

 

10. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya.Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

 

11. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

 

12. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

 

13. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka begitu real dalam dunia mereka.

 

14. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

 

15. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

 

16. Bisikkanlah kalimah Ya-Latif seberapa banyak yang boleh, ditelinganya dan hembuskan ke ubun-ubunnya setiap kali anak anda hendak tidur.

 

17. Ketika anak anda mamai-mamai hendak tidur bacakanlah doa dan kata-kata nasihat seperti “Jadilah anak yang baik, Dengarlah kata ibu dan bapa”. Kerana pada waktu itu otaknya dalam keadaan rehat dan dapat menyimpan apa yang disampaikan.

 

18. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

 

19. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

 

20. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

 

21. Janganlah menuturkan kata-kata yang negatif kerana kata-kata ibu bapa adalah satu doa buat anak-anak.

 

22. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda.

 

Mudah-mudahan ini dapat memberi manfaat kepada kita semua. Insya'Allah.

 

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments