Entry: Backdated Entry - What would you do if your child got fever? Monday, January 23, 2012



Malam tadi badan firas panas. K.as kata dia tengah dedau. Bila balik rumah, badan makin panas. Sukat guna termometer, 37.9c. memula tak bagi juga ubat, just letak kain sejuk atas dahi dia. barulah dia berhenti mengomel. tapi still tak bole lelap juga. Saya lap2 badan dia dengan air sejuk guna towel basah. Nampak macam dia lega sikit. air cond lak saya set terus ke lower level. Biar sejuk. Then tengok dia still tak boleh tidur, barulah saya bagi dia ubat demam. Tu pun take time dia nak lelap. Pagi tadi tanya k.as firas mengomel tak masa demam tu. K.as kata dia banyak tidur je. tidur pun tak delah mengomel. haish... ni terlebih manja dengan mummy ke ni??? pastu daddy jaga langsung tak nak. Menjerit2 nak dengan saya gak. Baru dua hari saya tinggal dia dengan daddy dia. Sebab saya kena masak. Last2 daddy dia give up, daddy kata dia masak juga, walaupun jari masih lagi tak baik. Then seperti biasa sayalah yang akan jaga firas, sementara ed masak.


Okay here what I do if firas got fever.

1. I'll set air conditioner to a lower level.
2. Use cool fever or towel and put it on his forehead.
3. use small towel and wet his body with water. Repeat until the hot decrease.
4. Always use thermometer to measure his fever.

p/s : Paracetamol actually not recommended for children under 6 yo. (you can read it in the bottle itself) but if your child fever still feverish, please don't wait to give him the medicine. and go see the doctor.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments