irtsalus
Female
Malaysia
Blogger since 2004

Mine : Thursday 17 SHawwal 1403 A.H.
(28 July 1983)


Hubby: Thursday 2 RamaDHaan 1402 A.H.
(24 June 1982)


Proposal :
04-10-2009 ( 04 syawal 1429/04-10-1429 )

Engagement :
08-12-2009 ( 10 zulhijjah 1429/10 -12-1429 )

Marriage :
18-12-2009 ( 01 Muharram 1430/01-01-1430 )


Simple but obstinate, patient but pushy, tender and soft but stubborn....

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
   


<< January 2019 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


Disclaimer

This blog speak my mind out,
so if you don't like it, don't bother to read it.
And I don't mind if you don't.
Give respect to others to gain it.





Short term wish List


- buy a baby monitor
- kitchen cabinet
- Guest room furniture
- guest room aircond
- buy water heater
- buy chandelier
- Bathroom accessories
- Wall frame
- Wallpaper/sticker
- Firas's room makeover
- New curtain

Long term wish list


- Plantation land
- Rental property
- New car




.:: mY fRenS LisT::.

|| AzIe ChuMeL || Mama Amani || WaNo || Mc HyE || NasRinA || YaniE || QuiYaH || LauRah || Kak IrMa || Linda mama rania || Uda Ateh || Nurul || Chemiema ||




.:: mY ReaD|nG L|sT::.

|| Sister Alia || mommy-germs || Blog anakkusayang || Blog Saiful Islam || Baby Center || Dunia Susu Ibu || Kelly Mom || My Super Kid || Dr.Muna || Pakar howTo || Feryco ||



.:: mY sHopp|nG L|sT::.

|| My Little Fabulous || Nurul Azham Shop || Little Whiz || Lily SecRet OvEn || Mudah.com || Superbid || Moms Bargain || de`HearT Online Kitchen || clothDiaperMommy ||



.::OthErs s|te L|nk ::.

|| friendster || UTM skudai || MSU Shah Alam || fsksm utm || gallery cybertarp || Abg DiN Pawaka || Photographer Fairus || Rumah Kebaya || g@mespot || Image Shack ||





Berikut produk-produk yang dikaitkan dengan negara yahudi ini:
1. Coca-cola
2. Huggies
3. River Island
4. MC Donalds
5. Clinique
6. Disney
7. Donna Karan(DKNY)
8. Starbucks
9. GAP
10. Garnier
11. Perrier
12. Kotex
13. Sanex
14. Jo Malone
15. Lancome
16. Libbys
17. Tchibo
18. Loreal
19. Mark & spencer
20. Klenex
21. Maybelline
22. Nestle
23. Vittel
24. Revlon
25. Wonderbra
26. Loreal
27. Hugo Boss
28. Ralph Lauren (POLO)
29. Adam Sandler
30. Elizabeth Taylor
31. Nicholas Cage
32. Barbara Streisand
33. Mont Blanc
34. Google/Gmail/Gtalk
35. Fotopages
36. AOL
37. Carefourre
38. Watson
39. Facebook



Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year


How to make a suri
Ingredients:
5 parts success
1 part humour
1 part joy
Method:
Add to a cocktail shaker and mix vigorously. Add a little lustfulness if desired!




.:: OtheRs ::.

Your Ad Here







  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Monday, November 18, 2013
    Pencen diawal umur 30

    Assalamualaikum...

    Hari ini nak cerita pasal pencen awal. Mak pencen awal sebab abah dah pencen dulu dari mak. Boring kot sorang-sorang dekat office tu. Sebab selama ni berdua, tiba-tiba jadi sorang-sorang, siapa yang tak terasa kan..kan..

    Saya pula, sebenarnya tak pernah terlintas pun nak pencen awal. Okay, masa mula-mula berhenti kerja, dalam fikiran, takpe berhenti dulu, slow-slow cari kerja lain. Kononnyaaaaa nak cari kerja lepas berehat panjang. Tapi bila dah duduk rumah dengan anak-anak, terus terlupa nak mencari kerja. Langsung tak buka website mencari kerja pkehhhh... Seronok sangat duduk rumah jaga anak-anak. Walaupun kadang-kadang jadi singa betina kan...haipppp...

    Daripada banyak-banyak blog saya baca, ramai yang bercadang nak pencen awal, target umur pencen 30. Dan kebetulan pulakkkk, saya berhenti kerja, pada umur saya nak mencecah 30, plus minus lagi 2 bulan nak mencecah 30. Kebetulan sangat kannnn... padahal tak ada plan pun nak pencen. Tapi bila dah kesedapan duduk rumah, nampaknya kita pencen terusla yer... ihik ihik ihik. Oleh sebab saya tak planning nak berhenti, main redah jer, so takdela sangat persediaan rapinya. Tapi alhamdulillah sebelum berhenti tu dapat jugalah menabung simpanan untuk diri sendiri lebih dari 10k. Almaklumlah gaji tak seberapa, 10k jelah yang mampu. Kalau tahu memang plan nak berhenti dari awal, confirm saya menabung lebih dari itu. Entah-entah dapat simpan 30k tak?? Confirm everytime dapat bonus yang tak seberapa tu, saya dump totally dalam simpanan.. hehehe.. tapi takpela.. bersyukur, adalah juga simpanan. 

    Bagi saya simpanan penting, sebabnya simpanan bukan sahaja untuk masa hadapan tetapi untuk masa-masa genting. Honestly, masa saya bekerja, bukan takde simpan, adaaaa, tapi most of it habis sebab digunakan pada masa-masa genting inilah.. Contohnya kereta break down,kat situ je pun boleh habis 5k, rumah dimasuki pencuri, Anak sakit, nak beranak.. Sampaikan saya ni menyimpan semata-mata untuk benda-benda itu sajaaaa... bukannya untuk masa hadapan.

    Okay, itu satu pasal simpanan, satu lagi yang penting, make sure kita takde hutang yang perlu diselesaikan tiap-tiap bulan. Contohnya hutang belajo ataupun hutang kereta. Saya alhamdulillah hutang belajo takde. Terima kasih kepada jpn yang sudi menaja saya yang malas nak belajo ni. Bukan apa, mungkin sebab saya tak suka nak menyusahkan en.suami kot, kena menanggung kos pembelajaran saya. Hutang kereta pun tak dok. Sebab saya pakai kereta usang jerrr yang dah lama habis bayo.  Kalau gaji en.suami juta-juta, apa saya pedulik kan... tapi sebab gaji tak juta-juta tulaaaa... saya kalau boleh tak nak menambahkan beban yang sedia dipikul en.ed. Pampers anak, susu anak, barang dapur, bil-bil tiap bulan, rumah... erm... banyak beban en.ed rupanya...

    Lagi satu kalau nak berhenti, seelok-eloknya adalah income tiap-tiap bulan, tak banyakkkk sikit pun jadilah.. bukannya kita nak shopping tiap-tiap hari kan.. sebulan sekali kottt... Saya bertuah, sebab ada income tiap-tiap bulan, tak banyak pun, adalah dalam 100++ jerrrr... tapi oklah kan, dari takde langsung. Tupun kadang-kadang tak terusik. Siap boleh membeli belah tudung online lagi.. Tu yang wujudnya surie's closetz tu.. ntah pape kannn... okay, bukan tak bershopping, tapi sebab semuanya en.ed dah sediakan+kadang-kadang dia tambah lagi. So usik yang dia bagi jela.. yang dalam bank, simpan jerrr untuk kegunaan bila perlu(contoh sila baca shopping online). <- I like..

    Okay, mana saya dapat income ni?? ceritanya lama sebelum saya berkahwin, actually bertunang pun belum, kami dah ada 3 buah rumah. Caya tak??? tak caya??? sukatilah nak caya ke tak.. Dalam 3 buah rumah tu, salah satunya adalah yang kami duduk sekarang ni, en.ed bayar tiap-tiap bulan, lagi 2 alhamdulillah, ada tukang bayar. So tiap-tiap bulan dorang tolong kami bayar kat bank at the same time bagi alowance kat saya.. huhuhu.. best kan...

    So kalau rasa nak pencen awal, fikir-fikirkanlah dulu apa yang saya bagi tahu kat atas yer, sebab I've been there. Dah namanya perempuan, kalau boleh tiap-tiap minggu nak keluar berjimba kan <- sayalah tu. Tiap-tiap minggu mesti ajak en.ed keluar jalan-jalan tak kiralah pergi mana, asal keluar rumah, sebab apa?? Sebab dah seminggu duduk rumah jaga anak, penat kottt... + boringggg + sian anak-anak tak keluar langsung.. huhuhu 

    p/s : That y saya boleh pencen awal and proudly said, I'm financial freedom.. boleh?? ke rumah sewa tu tak dikira financial freedom??? erm...


                           

    Posted at 01:41 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Friday, October 25, 2013
    Toilet train abang firas

    Assalamualaikum.
    Lama tak cerita pasal abang firas. Okay ni cerita men toilet trained kan abg firas. huhuhu.. memang mencabar. Actually dah dekat sebulan mentoilet train kan firas. Start dari awal oktober lepas firas berhenti school. Dah berenti school senang sikit nak train dia sbb 24 hour duk dgn dia.

    Minggu2 pertama memang sangat mencabar, adalah terkincit banyak kali dalam seluar, tu belum lagi terberak atas lantaila.. atas karpetla.. memang jadi singa la mummy hahahaha.... Ada sekali tu, nak terberak, masuk toilet dah betul dah, tapi boleh pulak melepas kat lantai toilet dengan seluar tak buka, dah melepas boleh pulak keluar panggil mummy tunjuk yak2 dia tu dengan seluar kotor ada yak2 dia.. adoiiiillaaa.. Mummy terlupa nak remind abg firas, nak yak2 buka seluar dulu.. haihhh... abg...abg... stress mummy tau.

    Yang ter yak2 atas karpet dengan lantai lagi best. Padahal setiap minit mummy dok remind dia, nak kencing kat mana? "kat sana". Sambil tunjuk toilet. Nak yak2 kat mana? "ket sana" sambil tunjuk toilet gak. Masa raya haji aritu pun sama, teryak2 kat atas karpet cik yah... hahahha... tapi mummy dah basuh dah. Sorryla cik yah, kalau ada bau2 tu claim dengan firas... hehehe. Tak biasa kot yak2 kat rumah atok lagi.

    Now dah hampir sebulan firas diaperless. Dah okla... pakai pampers time nak tido jer, tidur siang dan malam... itupun dah bangun tido, kalau nak yak2 atau kencing dia akan pergi ke toilet buka pampers sendiri. Abang firas dah pandai buka pampers, gulung2 masuk bakul sampah sendiri. Dah pandai pakai dan buka seluar sendiri. Sokmo nak pakai sendiri, pastu senget benget kan.. macam caplin mummy tengok dah.. syabas abang firas. Mummy luv u so much.

    Tidur siang pun dah boleh tidur sendiri, sementara mummy mendodoi adik.

    p/s : Toilet train firas at his 2y10m. Lepas ni cabaran toilet train adik pulak. Macam mana pulak peel dia.. hehehehe

    Posted at 01:25 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, October 22, 2013
    ~ Firzan 7 month old ~

    Assalamualaikum...

    Alhamdulillah... adik firzan dah pun 7 bulan 19 hb aritu.. syukur yang amat.. lambat sikit update pasal adik firzan. So far, perkembangan adik firzan as of 7 mo ni, dia dah pun pandai berdiri... sokmola nak berdiri, tapi masih lagi tak pandai turun dgn sendirinya.. sokmola menjerit minta tolong sbb dah penat berdiri kan... masih lagi praktis.. so far dah ada kemajuan sikit...before tu asikla terlentang ke belakang sbb ingat boleh turun macam lepas tangan mcm tu aje. Berderau darah mummy kalau tetiba bunyi berdentum pastu adik menjerit... kalau dekat carpet mmg mummy biarkan aje. Biar awak diam sendiri, gembeng awak ni tau,tapi ni dekat jubin... berdentum bunyi dia.. hish.. bahaya adik ni...

    Lagi satu perkembangan dia, dia dah pandai menyembur2 dengan mulut. Suka main dengan mulut dia tu.. dah banyak bunyi2 yang keluar dari mulut firzan... membebel sesorang pun dah pandai.. dah pandai kejar mummy kehulu kehilir.. mummy ke dapur awak pon merangkak ke dapur, mummy ke toilet, awak pon ke toilet... hishhh.... awak dah pun pandai berpaut pada kaki mummy minta simpati... lagi pulak dia dah pandai menarik2 alas meja mummy... adoiii... hopefully time adik takdela pasu mummy yang pecah yer... jenuh mummy kene beli pasu baru karang... lagiiiii... dah pandai teroka tempat baru... kalau dulu abg firas suka mengemas buku, main mangkuk dan senduk mummy bawah meja dapur(tempat feveret firas).... adik ni pulak macam mana yer??? kita tungguuuuuuuu.... huhuhuhuh

    Adik pun dah pandai duduk sendiri tanpa sokongan tangan... kan perkembangan adik ni terbalik... huhuhu.. baby lain duduk dulu baru merangkak, yang ko ni merangkak dulu baru duduk... haihhhh.. semua benda pun dah start masuk dalam mulut... jangan makan benda pelik2 sudah... mcm abg firas dulu pernah termakan taik cicak... tu yang gelap semacam tu kottt... muahahhahaha... sian abg.... hehehe

    Yang bestnyer, malam2 suka bangun main kan... pukul 1 bangun, pukul 3 belum tentu awak nak tidur... nak main2... bak daddy kata "rabak mata mummy dgn daddy kalau mcm ni" hehehehe... adik suka kannnn...




    skill2 berdiri...

    p/s : Orang kata anak2 belajar dari ibubapa dan ibubapa juga belajar dari anak-anak. Memang betulla, sbb adik ni banyak mengajar mummy erti kesabaran... :) ...



    Posted at 02:50 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Thursday, September 19, 2013
    ~Firzan 6 month old ~

    Assalamualaikum....

    Alhamdulillah, hari ni genaplah Muhammad Firzan Shah 6 month old. Petang ni nak start bagi dia solid food. Mommy try bg nestum dulu ye dik...

    Pagi tadi ....

    Daddy : mommy.... nape adik ni cepat sangat merangkak?

    Mommy : ntah....

    Mommy tak tahu apa maksud daddy sebenarnya. Sama ada daddy maksudkan perkembangan adik cepat atau pun adik dah laju adik merangkak...

    Tapi memang nampak adik ni cepat sikit perkembangannya. Nak kata mommy makan berkhasiat sangat takla juga... mommy bantai semua makanan. Paling best kekadang mkn maggi.... fuuuuhhhhhssss sedap betol...

    Cuma, satu yang saya amalkan, setiap hari segelas air susu, coklat atau strawberry. Kalau susu abis, daddy pun dah tahu, x yah cakap, terus beli je... satu lagi yang memang saya suka, minum air kurma. Memang menjadi air harian.

    Satu lagi achievement firzan, tangan dah start nak memegang, nak memanjat. Dah pandai pegang rail baby cot. Sometime buat aksi duduk sambil tangan memegang furniture, satu tangan lagi dok main2... yang bestnyer, kalau dia stuck dia punye menangis aiiiyyoooooo... mcm terjatuh dari tempat yg tinggi... firzan2.....



    p/s : Mommy takut mommy rinduuuuu bau baby kalau adik cepat sangat membesar. But at the same time, mommy bersyukur, perkembangan adik sangat baik... alhamdulillah..

    Posted at 11:46 am by irtsalus
    Komenz!  

    Saturday, September 07, 2013
    Hari ni firzan officially dh pandai merangkak dan tiarap sendiri..

    Assalamualaikum..... 2 hari lepas adik firzan officialy dah pandai merangkak dan tiarap sendiri... Wah2... cepatnya firzan merangkak, kalah abang, tapi tiarap sendiri abg menang... hehehe... kelakarla dik ni... terbalik... tapi salah mummy ni, sebab selalu sangat tolong adik tiarap... erm.... pastu masalahnya hari ni macam terlupa pulak mcm mana nak tiarap semula... hai la... adik2... tapi yang bestnya merangkak makin laju.... berusaha dik....sengih2 bila mummy panggil dia... "nak pergi mana tu dik????" Hehehe....

    p/s : 2 weeks to go to feed him with his first solid food...

    Posted at 12:40 pm by irtsalus
    Komenz (2)  

    Monday, September 02, 2013
    Abg firas nak g school??


    Mommy : Abang firas nak pergi school???

    Firas : tak nak

    Mommy : Kenapa? kan school best... ramai kawan...

    Firas : Mommy jaga ayash (panggilan diri sendiri untuk nama dia)...

    errrrkkkk.. ok... firas jaga mommy ke.... mommy jaga firas???? ayyyyoooo ini budak..... semenjak demam dari bulan pose aritu dah ke best san duk kat umah yer??? manja yang amat... pergi beraya ke taska pun dia menejerit2 tak nak pergi, ingat mommy nak hantar dia pergi school... haihhhhh...

    firas....firas.... pandai ko kan.... tak nak pergi school suruh mommy jaga firas..... huaaarrrrggghhhh... no no... kat rumah kalau tak pegang tab mesti tengok tv... tu je keje dia... tak belajar langsung... so kena gak g school... belajar berdisiplin.. okay????

    p/s : mommy jaga adik, daddy jaga ayash...pandai kan....


    Posted at 01:49 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Monday, August 19, 2013
    ~Firzan 5 month old ~

    Assalamualikum, Adik firzan sudah pun 5 month old. Makin byk word dia... yang paling ketara perkembangan dia, dah start masuk gear nak merangkak. Cepat sungguh... tapi dari 4 mo++ sampai dh masuk 5 mo ni pun dok msk gear je. Merangkaknya tak juga.. berusaha bersungguh2 ye dik... kalau tiarap dokla ngundur ke belakang, kedepannya tak juga. lagi satu dah asyik dok menghisap tangan je.. semua mainan pun dia masuk mulut. Kaki pun dh start gigit. Haihhhh... lambat lagi ye dik kalau nak adik pun..

    ooo lagi satu mummy suka practice duduk kan dia. Dah pandai imbang badan dengan tangan time duduk. Tapi tak lamala sebelum jatuh, yang ini mmg kena perhati, takut tersembam. Last timbang berat tak naik banyak, sebab banyak practice merangkak kot.. cuma memanjang je... takpela yang penting adik sihat. Alhamdulillah selama abg firas demam berminggu2 tu, adik langsung tak terkesan, walaupun tidor, main, batuk sebelah adik.. sian abg firas. Tapi nak buat macam mana kan, raya tetap raya...jalan tetap jalan.... hahahhaa.. Ok apa lagi ye perkembangan adik....erm... nama sendiri mmg dah kenal since 3mo, sengih2 bila mummy panggil nama adik, suka tengok muka dia kat cermin pastu terkinja2... lagi sangatlah suka mandi adik ni... rasanya dh boleh bawa masuk swimming pool kot.... lama betul mummy tak mandi manda kat swimming pool, jadi tukang tengok je.... lagiiii... erm..... tak ingat, nanti kalau ingat mummy tambahla ye.

    Lagi... dah susah nak tinggal sesorang sekarang ni.... asal mommy angkat punngung je, mata dia mesti cari mommy sampai terteleng2 kepala dia cari mommy... pastu menjerit kalau tak jumpa muka mommy kan..... aduhai... adik2...



    p/s : sayang adik... gomol2....hehehe


    Posted at 03:41 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, July 24, 2013
    ~Wordless Wednesday ~





    Posted at 11:21 am by irtsalus
    Komenz!  

    Friday, July 19, 2013
    ~ Firzan 4 month old ~

    Assalamualaikum,

    Hari ni, adik firzan dah pun 4 bulan... tidur siang masih lagi sejam2 jaga... tidur malam lak 2, 3 jam baru jaga, tapi still suka terkejut2 time tidur.. haihhhh... Perkembangan firzan setakat 4 bulan, dah boleh ditinggalkan sesorang..... bolehla setakat nak tinggal more than 10-15 minutes, sebelum dia menjerit penat... firzan pun dah pandai cakap sorang2... ape ntah yg dia borakkan sesorang tu.... ehhhh...bercakap ke panggil mummy ek?? Ntah... hahahahaha... ketawa pun dah berdekah2... itupun kalau daddy yang wat lawak, tapi kalau mummy yg buat lawak, erm.... muka selenge jer... tak faham ek lawak mummy?? adehhhh...


    Lagi perkembangan dia, 3 bulan dah pandai pukul2 mainan, 4 bulan dah pandai capai mainan... dah pandai pegang mainan... gigit2 mainan kan....air liur sangatla banyak.... bolehlah main mainan dengan leka tapi sekejap jelah sebelum speaker dia berbunyi sebab bosan.... firzan pun dah pandai leka tengok tv... dah boleh join abang firas tengok pipin... mummy selalu minta abang firas teman adik tengok pipin kan.... baik abg firas la...sayang abgla... alasan mummy tak bg abg firas tengok otoman... hehehehe... ganasla otoman tu mummy tak suka.... Time duduk pun firzan dah start angkat2 kepala nak ke depan... wajiblah mummy pegang kuat2 kalau tak mahu tersemban muka ke depan tu....


    Lagi satu perkembangan dia yang sangat ketara, dia dah boleh buat gaya aeroplane nak terbang time tiarap, dah pandai ke depan, ke belakang, dah pandai pusing cari mummy/mainan time tiarap. Sokmo kepala tersekat dekat hujung baby cot kan... sebab time tidor pun dah bergerak2 ke depan, kebelakang... dah la style tidur tak boleh menelantang... adeh mcm mana mummy nak ajar adik tidur telentang yer? Letih mummy, kali terakhir ajar, tidur pukul 3 pagi... ayyyoooo penat mummy.... tapi walaupun dah pandai buat semua tuh, peliknya sebab adik tak pandai tiarap sendiri lagi... apesal mcm terbalik je perkembangan ko ni dik.... haihhh....on da way kot... sebab kekadang mummy tengok firzan dah pandai pusing ke kiri ke kanan, tapi belum berjaya pusing ke tiarap sepenuhnya.... takpe slow2... mummy standby kamera je ni heheheheeh....


    As for abg firas pula, sangatla perihatin, asal adik nangis jer panggil mummy, asal adik nangis jer tepuk2 adik... usap2 kepala adik.... dah boleh diharapkan tuk tengok2 kan dan jaga adik time mummy nak mandi ke... nak sidai baju ker... adik lak layan jer.... sebab ada orang kat sebelah takdela dia nak menjerit.... kecuali dah bosan kannnn....


    Firzan at 4 month old

    P/s : suka tengok abg main dengan adik..... x sabar nak tengok budak dua ni main sama2...


    Posted at 03:57 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, July 16, 2013
    Ikea sale.....


    Ikea ada sale starting 4- 24 july... don't miss out.... Boleh shopping untuk raya... hehehehe



    Ikea + firas

    Ikea catalogue

    http://onlinecatalogueasia.ikea.com/MY/en/IKEA_Catalogue/

    Happy browsing..


    Posted at 12:30 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Previous Page Next Page