irtsalus
Female
Malaysia
Blogger since 2004

Mine : Thursday 17 SHawwal 1403 A.H.
(28 July 1983)


Hubby: Thursday 2 RamaDHaan 1402 A.H.
(24 June 1982)


Proposal :
04-10-2009 ( 04 syawal 1429/04-10-1429 )

Engagement :
08-12-2009 ( 10 zulhijjah 1429/10 -12-1429 )

Marriage :
18-12-2009 ( 01 Muharram 1430/01-01-1430 )


Simple but obstinate, patient but pushy, tender and soft but stubborn....

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
   


<< August 2012 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


Disclaimer

This blog speak my mind out,
so if you don't like it, don't bother to read it.
And I don't mind if you don't.
Give respect to others to gain it.





Short term wish List


- buy a baby monitor
- kitchen cabinet
- Guest room furniture
- guest room aircond
- buy water heater
- buy chandelier
- Bathroom accessories
- Wall frame
- Wallpaper/sticker
- Firas's room makeover
- New curtain

Long term wish list


- Plantation land
- Rental property
- New car




.:: mY fRenS LisT::.

|| AzIe ChuMeL || Mama Amani || WaNo || Mc HyE || NasRinA || YaniE || QuiYaH || LauRah || Kak IrMa || Linda mama rania || Uda Ateh || Nurul || Chemiema ||




.:: mY ReaD|nG L|sT::.

|| Sister Alia || mommy-germs || Blog anakkusayang || Blog Saiful Islam || Baby Center || Dunia Susu Ibu || Kelly Mom || My Super Kid || Dr.Muna || Pakar howTo || Feryco ||



.:: mY sHopp|nG L|sT::.

|| My Little Fabulous || Nurul Azham Shop || Little Whiz || Lily SecRet OvEn || Mudah.com || Superbid || Moms Bargain || de`HearT Online Kitchen || clothDiaperMommy ||



.::OthErs s|te L|nk ::.

|| friendster || UTM skudai || MSU Shah Alam || fsksm utm || gallery cybertarp || Abg DiN Pawaka || Photographer Fairus || Rumah Kebaya || g@mespot || Image Shack ||





Berikut produk-produk yang dikaitkan dengan negara yahudi ini:
1. Coca-cola
2. Huggies
3. River Island
4. MC Donalds
5. Clinique
6. Disney
7. Donna Karan(DKNY)
8. Starbucks
9. GAP
10. Garnier
11. Perrier
12. Kotex
13. Sanex
14. Jo Malone
15. Lancome
16. Libbys
17. Tchibo
18. Loreal
19. Mark & spencer
20. Klenex
21. Maybelline
22. Nestle
23. Vittel
24. Revlon
25. Wonderbra
26. Loreal
27. Hugo Boss
28. Ralph Lauren (POLO)
29. Adam Sandler
30. Elizabeth Taylor
31. Nicholas Cage
32. Barbara Streisand
33. Mont Blanc
34. Google/Gmail/Gtalk
35. Fotopages
36. AOL
37. Carefourre
38. Watson
39. Facebook



Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year


How to make a suri
Ingredients:
5 parts success
1 part humour
1 part joy
Method:
Add to a cocktail shaker and mix vigorously. Add a little lustfulness if desired!




.:: OtheRs ::.

Your Ad Here







  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Thursday, August 09, 2012
    I am concieve for the second time... Alhamdulillah..

    Is it too soon to announce??? okay.. who care???? because I am so blessed and happy... hehehe... At first when I saw the result, I'm grinned dan hati berbunga-bunga. Sebab saya memang suka sangat baby...

    En.ed pula, time ni keluar pergi beli apa ntah, pregnancy test tu saya sengaja tinggal atas meja makan. Saja nak bagi dia nampak. huhuhu, balik2 je, terus naik atas tanya betul ke?? sambil tersengih2 sumbing... macam tak caya, time ni dalam toilet okey, tengah mencebok budak firas baru lepas yak2...

    But then, when I thought it through, I felt scared. Scared that I can't be a good mum to firas and new baby. Scared if I can't handle them both. Cos firas such an active kid. But I keep telling myself, "Allah tidak akan menduga hambanya di luar kemampuannya." So saya tawakal sahaja.




    Checkup date : 04/08/2012 ~ 5 week of pregnancy

    p/s : I wish for a baby girl... May Allah grant my wish.. Insyallah


    Posted at 11:47 am by irtsalus
    Komenz (2)  

    Thursday, August 02, 2012
    Beg raya... Hermes Birkin... teruja sungguh...

    Tajuk tak boleh blah kan... hehehe...tak pernah saya terfikir nak membeli beg raya. Tak pernah lagi menjadi kewajipan. Cukupla sekadar baju dan sandal raya sahaja. Eh.. tetiba je terbeli beg raya macam mana?? hehehe...Tapi jom kita tengok beg apa yang sangat glamer di kalangan hollywood ni...

    Kalau dekat malaysia ni glamor dengan bag dari jenema LV,channel kat hollywood pulak sangatlah glamor bag jenama hermes birkin ni... antara collector bag berjenama ni semestinya victoria beckham dan juga katie holmes. Tapi dekat google, yang banyaknya gambar victoria beckham. Harga bag ni tersangatlah mahal, untuk basic model sahaja dah US$4500. Beg hermes ni adalah 100% handmade dan nama birkin diambil dari nama seorang pelakon dan penyanyi Jane Birkin.

    Barisan jenama beg hermes ni diperbuat dari pelbagai jenis kulit, antara elephane, ostric, crocodile,lizard pun ada gak... huhu... Penghasilannya terhad dan list tempahan untuk memilikinya pula memakan masa bertahun2... Bag hermes adalah beg feveret artis hollywood. Most of them ada beg hermes ni.. antaranya victoria, katie holmes, lindsay lohan, kardashian's, katie price, eva longoria, brooke shield, renee zellweger,denise richard,jessica mischibata,lady gaga, jennifer lopez,jessica simpson,ashley simpson, pamela anderson, cindy crawford,kelly ripa,Catherine zeta jones,janet jackson, hillary duff, nicole richie, julia robert,beyonce etc..etc.... siapalah yang tak ada beg hermes ni dekat hollywood ye??? kalau boleh saya nak senaraikan semua nama besar holloywood yang memiliki beg hermes ni... victoria pula, kalau google nama dia, rasanya semua kaler beg ni dia ada..adeh... pengumpul handbag yang tegar.

    Design beg ni daripada yang comel lote kepada yang besar kedabak semuanya sama je design dia... yang bezanya pada material yang digunakan, warna, ketelitian dalam pembuatan dan penghasilannya yang terhad yang membuatkannya sangat exclusive.


    Victoria Beckham dengan keleksi birkin nya...

    p/s : I never dream of having it...tak mampu saya.. Nak beli coach pun sampai sekarang tak terbeli, sebab at the end, duit semua dump dalam saving. haish... kedekut saya neh...



    Posted at 02:24 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Monday, July 30, 2012
    Happy 29th Birthday to me..

    Okay...this month it's my time to celebrate my birthday.. huhuhu... My birthday fall in fasting month.. very coincidence kan... but then, it doesn't mean that he can forget kan.. huhuhu.. so, last saturday, he brought me to pekan nilai to choose something. Suka sangat dengan hadiah itu... Thank you darling for your generosity...

    Apa dia?? it's a secret. I don't want to reveal, but it's something precious and valuable in life.

    And this year also, I've got gift for my birthday from my colleague. A sandal for hari raya. Thank you girls.


    p/s : Haish.. this year macam mewah je berbelanja. Wish list, satu pun tak achieve lagi. Target benda lain, beli benda lain. Next year kena potong bajet sikit.. kena lebihkan saving. Insyallah...


    Posted at 02:09 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, June 27, 2012
    Happy 30th Birthday Daddy

    Last entry ada mention psl holiday sempena menyambut birthday en.ed kan... actually saya buat surprise kat dia.. hadiah holiday dekat gold coast morib. Kenapa kat situ??? sebab tengah ada promotion kat sreetdeal.. so grab jela.. dan yang penting dekat dengan rumah saya. Then I bought a set of driller and toolbox untuk en.ed. Pelik eh hadiah saya... huhu.. actually benda tu adalah benda yang sudah lama di idamkan oleh en.ed. Dok menyanyi je kat telinga saya ni... "Driller ni la yang abang nak" haish...Tak kisahlah, drill ke ape ke. yang penting ianya boleh di gunapakai untuk rumah kami.

    Layan jela gambar2 daddy dgn firas main air eh... tahan sejuk budak ni... asyiklah nak main gelongsor... huhuh.. best giler... dah turun boleh pusing balik nak naik lagi gelongsor tuh... senyum tu meleret jer... hehehe..


    Sampai-sampai je ni la kerja dia.. mengemas... haish....



    Rasa kesian la pulak tengok dua beranak ni...



    Tu dia... senyum meleret je dapat naik gelongsor...



    Tak nangis dah kena tinggal sesorang.. makin galak adalah... erm...



    Rupa birthday cake en.ed..
    abaikan side yang dah kena cuit dengan budak pandai iteewww


    Ni pula kami di sekitar resort.



    Budak yang kepenatan mandi-manda.



    Inilah pemandangan theme park dari side bilik kami.


    p/s: A birthday treat and a family holiday for us.


    Posted at 01:48 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Monday, June 18, 2012
    Bulan June bulan kahwin

    A lot of thing happen this month... Every weekend memang full. Al-maklumlah cuti sekolah, so undangan kahwin pun banyak. Tak sempat nak update semua... so saya wrapkan semua dalam satu entry sahajala...

    02.06.2012 persandingan sepupu rapat saya iaitu Norazni dan pasangannya... Nikah hari jumaat saya tak dapat attend sebab masih bekerja dan tak mohon cuti pun.. Sebab nak simpan cuti untuk majlis adik saya nanti. Saya sentiasa doakan yang terbaik untuk sepupu saya ni.. semoga melayari bahtera rumahtangga dengan tenang, aman dan damai serta dikurniakan anak2 yang comel.

    09.06.2012 pula adalah hari di mana family saya menerima seorang ahli baru.. oppsss bukan dapat baby baru tau... tapi mak dgn abah dapat menantu baru.. iaitu perkahwinan adik saya alia dan pasangannya yazid. Dorang ni berkenalan masa adik saya melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma dekat politek mana eh?? sorry ek akak tak ingat, adik ramai sangat kan, nak ingat sorang2 otak dah tepu. Lagi pula adik saya yang inila paling banyak ipta sebab dia start dari diploma terus ke master. Yang saya ingat dia degree dekat Utem melaka dan master dekat UTHM.


    The Dais.. cantik kan... jeles saya..


    Budak yang merasmikan pelamin cik yah..


    Us with the bride and groom after solemnization


    The bride and groom


    Dan yang paling best.... lepas majlis,
    saya angkut semua barang mentah yang lebih untuk di bawa balik..
    huhuhu.. macam baru beli dari kedai.. weee.. selamat barang dapur bulan ni.

    16.06.2012 pula majlis di belah pihak lelaki. Pasangan adik saya yazid ni asal orang muor tapi menetap di felda palong gemas... Ingat on da way pergi tu bolehla menyinggah umah cik puan zuhaira, tapi cik zughai balik ganu lak g mencandat sotong... tengah musim ke?? best giler... sure besar2 sotong dia dapat... Semoga perkahwinan diorang berkekalan sampai ke syurga.



    Belah rumah lelaki dekat felda palong, gemas.


    17.06.2012 pula majlis belah En.Ed. Kami terpaksa pergi walaupun badan masih kepenatan balik dari gemas semalam sebabnya ni majlis persandingan 2 pupu En.Ed. Bertempat di restauran Bora Asmara Kg Kerinchi KL. Ingat kan cuma ada restauran bora ombak Ampang. Rupanya ada restauran Bora Asmara. Adik-beradik ke restauran tu?? Malas la pula nak buat kajian... hehe... Nasib baik sepanjang majlis kat situ Firas sangatla behave. Kalau tidak diala satu2nya baby yang duduk atas meja makan.. adoila... budak ni makin besar makin tak boleh duduk diam... nak jalan je keje dia...







    11.06.2012 pula genaplah anak bujang saya setahun setengah. Mulut memang dah becok, tapi sepatah pun saya tak faham. Sampai abah cakap kat saya, "Ni besok kalau dah pandai cakap ni asik kena marah dengan mummy je ni, sekarang tak pandai cakap pun asik kena marah je." Ok... ape kena-mengena pandai cakap dengan kena marah eh?? adoi... Okey.. Kat rumah mak haritu mmg banyak tinggikan suara kat dia, sebabnya tahu sahajala time majlis, orang kemas, dia pun nak mengemas, siap bawak penyapu dengan penyodok tu... tak tahan tol la budak ni.. ada sekali dah masuk longkang.. mana tak hangin saya tengok.

    Tapi sekarang dah kurang marah dia.. eh.. bukanlah marah tapi bercakap dengan nada yang tinggi, sebabnya firas dah faham apa yang saya cakapkan, kalau suruh cari mainan dia bawah katil, dia cari bawah katil, bawah meja ke... pastu dah pandai cakap "tak ada" sambil tangan bukan sign takde. Dah pandai cakap "Nak tu, ni, pe tu, bird, entut, encing(kencing), nak air/lagi". Nak minum mesti dia akan duduk kat tangga, sbb kerusi kat dapur semua tinggi, dia lepas duduk kat tangga je.. hahahha Daddy pula yang kesian, macam kena pinggir je daddy kata. Dah sangat expert panjat tangga dah. Huhu sangat manja..okeh... pantang aduh sikit je, mesti ngadu kat saya minta usap2 tempat aduh tu... pastu kalau tak puas hati saya usap tak cukup, buat lagi aduh/sengaja jatuh... minta lagi usap2... adoi... cukupla 3-4 kali dia buat, lepas tu mmg tinggilah suara saya. haish.. Sekarang ni saya ambil pendekatan guna pembaris kalau dia tak dengar cakap saya. Kejam eh... huhu.. pukul2 sayang je. Nak guna rotan, tapi tak beli lagi rotan tu. So saya guna pembaris je. Saya nak elakkan guna tangan, sebab tak elok. Dan ada satu nasihat saya dapat dari doktor, jangan sesekali selentik telinga(mcm tu eh.. ejaan dia??) , sebab kalau terkuat selentik, and terkena tengkorak tepi, ada possibility untuk tengkorak retak. Sebab tengkorang baby area tu paling rapuh dan pernah berlaku kes. huhu..


    "Cik yah jangan nakal-nakal tau. Ingat pesan mummy.." hehehe
    Gambar di ambil time majlis di rumah saya.
    Abaikan katil yang bersepah itu ye. Al-maklumlah time majlis kan...

     

    p/s : 24hb lak birday En.Ed. Sempena birday En.Ed gak saya dah plan untuk bercuti..yeaaayyy... It's holiday time...


    Posted at 10:48 am by irtsalus
    Komenz!  

    Friday, June 01, 2012
    THE KIDNAP CASE AT THE CURVE

    I've got this from email. And it's just happen 3 days ago..


    Gurls….and boys. ,

     

    Be careful , this is a real story ok . takut nyer!




    30 hours ago, I escaped from being kidnapped
    by Chin Xin-Ci on Tuesday, 29 May 2012 at 00:39 ·
    As I sit here writing this, I am just so grateful to be alive.
     
    To think that 30 hours ago I had a knife to my throat, face to face with the threat of being kidnapped and raped.
     
    It was a Sunday, at 5.22PM. I was alone, walking towards my boyfriend's car in level B2 of The Curve, Mutiara Damansara. He was not in town, and I was running errands with his car. Just as I was putting my shopping bags in the rear seat, the rear car door was slammed against my back, and a meat cleaver was pressed against my throat. A man covered my mouth with his hand, and whispered not to scream. He then shoved me onto the floor of the backseat of the car and waved the cleaver at me, reminding me not to scream. He was skinny, wearing a baggy turqoise blue t-shirt, had a thick moustache and short curly hair, approx 5'8", mid-30s, and of Indian descent.
     
    At this moment, second man appeared. He was also in his mid-30s. He was wearing a red t-shirt, had a crewcut, and was of Malay descent. He grabbed my car keys and demanded for my parking ticket. I couldn't remember where it was. They shoved me deeper into the car, and the Indian man got into the back seat with me, while the Malay man got into the driver's seat, driving us out of the carpark.
     
    I told them they could take everything, just let me go. But at that point they didn't even ask for money. Instead, the Indian man started to make sexual advances. Then it hit me. "Oh my God. Oh my God. This is really happening. I'm being kidnapped.. and I think I know what they want."
     
    //
     
    From this moment on, there were a few crucial things that happened that I think is the reason I'm alive today.
     
    1. I managed to get into a position to escape.
     When they got into the car, the Indian man had tried to force my body down onto the floor. I knew that the moment I'm on the floor, there would be no chance of escape. So I begged him to let me sit up. I promised him I wouldn't scream or alert anyone's attention. Thankfully, he trusted me, and let me sit up, gripping my arm tightly. Then I told him my arm really hurt and to please not grip it so hard. He loosened his grip.
     
    2. I did not fight for the sake of fighting.
     I was in an enclosed space, with no clear escape route. I would never win in a fight with these 2 guys, especially when they have sharp weapons. Had I fought from the get go, I may not have been in a position to escape. I might've even been knocked out cold, and God only knows where I would be right now.
     
    3. I was lucky and sneaky.
    I knew that the only way to escape, was to jump out of the car, even if it was moving. They had locked the car doors. So I leaned back, pretended to scratch my hair, and shakily unlocked the door I was leaning against. I'm so lucky they did not see or hear this!
     
    4. I went 'crazy' at the right time.
    And then I waited. I knew that the car would have to slow down outside the parking lot, as it exits to merge with the main roads. The moment it slowed down, I opened the car door and tried to make a run for it. I failed. I kicked my legs out of the car, but the Indian man had managed to pull my body back in. From this moment on, everything is a blur. I remember the Malay driver temporarily stopping the car, leaning over from the driver's seat and attempting to close the door and pull my legs in. At that point I remember thinking, "Even if I don't get out now, I need to keep the door open and my legs out the door. At the very least, it should cause a scene, and someone would see me. Or, the door might hit another car and they'll be forced to slow down." So I continued kicking. My right foot pushed against the wide-open car door to keep it open. I recall elbowing, struggling, kicking, and even biting. I lost my glasses, and was struggling blindly for my life. At some point the Malay driver yelled, "BAGI DIA LEPAS! BAGI DIA LEPAS!" (Let her go! Let her go!) and the Indian man loosened his grip. I made a jump out of the still-moving car, and ran for my life.
     
    5. I acted in spite of the fear.
    My friends said I was brave. But I didn't feel like it. I was quivering and shaking in fear. I was so afraid. I thought I was going to die.  I was weak with fear and deathly afraid. I truly thought "this was it". But I knew I HAD to move. I had to run. Or there would be a worser fate in store for me. While I was quaking in fear, I forced myself to look around and see if there was any way I could escape, or even catch someone's eye.
     
    6. I remembered the people I love.
    The only thing that matters when you're faced with potentially horrendous fate, is the people in your life. When I felt the knife to my neck, the first thing I thought was , "This cannot be happening. I must be dreaming." The second? The people that truly matter to me flashed across my mind. It sounds cliche, but it's true. I thought of my parents. My brother. Khailee. Esther. More people. That's all I could think of for a few moments, before I started brainstorming my escape.
     
    //
     
    I ran towards the Maybank outlet at the Curve. There were plenty of people milling around. I screamed for help over and over again. I was hysterical. I grabbed an older Malay man by his shoulders and begged for help before practically collapsing at his feet.
     
    I will always remember the relief and liberation I felt, running over Mutiara Damansara's manicured grass and into the crowd.
     
    //
     
    Today, I found out that the entire ordeal from the moment I left the parking ticket payment machine, to my escape, happened in about 4 minutes. To me, it felt like one long nightmare.
     
    We never think its going to happen to us... and then it does. I used to think that this is something that happens only in the papers and to people far, far removed from me. But then it did happen to me. I moved to PJ/KL 6 years ago, and I've spent countless mornings, afternoons and nights at The Curve. When my friends and I were organizing Rock Up! back in 2008, we were walking around the place at 4AM even. It's been 6 years, and never once did I feel that I was unsafe at The Curve. Until yesterday.
     
    I feel like moving out of the country ASAP. Getting the hell out of this state where you hear of a kidnapping or attempted one every month (remember Nayati?), or a snatch theft every week. And yet I'm fully aware of the fact that in another country with more lax firearm laws, they would've been holding a gun to my head, not a cleaver. And that would've been so, so much worse.
     
    I'm Blessed. By God's grace, I am alive and relatively well. And I will live another day to build another cat iPhone app. It just was not my time to go. And for that, I thank God.
    I want to share this story with everyone because cops tell me that they rarely get to hear it from someone who escapes.
     
    Girls, be so very careful. Be vigilant, and please try not to go anywhere alone. If you need to walk to the carpark, and you're alone, get a guard to go with you. I was recently told that it's part of their job description to assist anyone if needed.
     
    Guys, watch out for your girlfriends, wives, mothers, sisters and friends. Walk with them, don't take their paranoia or fear lightly. Watch out for them.
     
    And everyone, just watch out for each other. Take care of each other. These things really DO happen. As I ran out of the car, so many people came to help me. Strangers who didn't know who I was, came forward and offered me tissue paper, water, cellphones, and general comfort.
     
    Malaysians, please care for one another. You already do. Just keep on caring. Keep watching out for each other. Don't worry about being thought of as "busy body" or "overreacting". The world can be a cruel place, but all it takes is for people to care for one another to make all the difference.



    Posted at 02:17 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, May 30, 2012
    Berkat Sayang dan muliakan kucing



    Kisah Dari Tanah Suci ini untuk iktibar bersama. Kisah ini mengenai seorang wanita Muslimah Melayu berasal dari Perak yang menunaikan haji kira-kira enam tahun lalu.

    Wanita ini kerana sudah tua dan uzur, lutut pun lemah dan sentiasa sakit, menggunakan kerusi roda semasa tawaf dan saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah. Beliau menunaikan tawaf rukun dan saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzur. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup saja. Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi s.a.w., mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.
    Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

    Walaupun banyak kucing jalanan itu lemah, sakit, kurus kering atau lumpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkudis dan sakit serius. Pendeknya rumahnya menjadi pusat kucing kurap.

    Maka terkenallah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikuburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah yang lemah lembut itu.

    Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.
    Tahun itu beliau berangkat, menunaikan haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.
    Ingin di hatinya untuk tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sakit manakala badan uzur. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah, agar hajatnya dimakbulkan.
    Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kurus, comot, lemah dan lapar.

    Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kasihan nian wanita tua itu melihat makhluk Allah itu menderita dan sengsara di kota suci Makkah.
    Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

    Dengan takdir Allah, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.
    Muslimah tua tadi dapat tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu..
    Setelah tawaf wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solihah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.

    Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terlopong melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.
    Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaiblah daripada pandangannya.

    Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita s.a.w. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akhirat nanti. Amin. – lanh

    source : allmail.wordpress.com


    Posted at 11:16 am by irtsalus
    Komenz!  

    Sunday, May 20, 2012
    zero error if printed from php to excel

    I learn new error today... error to transfer number from php file to excel file.

    I use this code to generate excel file. I put it in the top at each php page.


    header('Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT'); //add on 28/4/2006
    header('Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0');
    header('Pragma: no-cache');
    header('content-type: application/x-msexcel; charset=windows-1251; format=attachment;');
    header("Last-Modified: ".gmdate("D, d M Y H:i:s")." GMT");


    The header will generate the php code into excel file and it work perfectly in ie, firefox and chrome but I found another error which is...

    if you have list of ic(malaysian identification card) no and when you print it in excel and it appear something like this 8.31024E+11,

    or

    error occurred when I want to generate number and the number have zero in front of each no. eg : 0123456789, and when I printed it in excel it's become 123456789. The zero(0) has gone. You can try :


    1.  Modify the format cell or you modify the excel option -> advanced -> check 'show a zero in cells that have zero value'. But when it comes to list of number that zero in front each number, the zero still will not appear.

    2. or you can tell the user to modify their format cell in excel file.

    3. or Putting '&nbsp;' in front of your php code. It will solve all your problem in no time.. I'm not sure what cause it but it works...

    But in my case, option 1 & 2 doesn't work. So I try opotion 3 by putting '&nbsp;' in front of php code and surprisingly it works in all my report and code.


    example :
    1. &nbsp; <?=$dbass->f("field")?>
    2. &nbsp; <? echo $dbass->f("field")?>



       


    Posted at 12:17 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Thursday, May 17, 2012
    Baby 10 bulan kena pukul

    Assalamualaikum...
    Gempar sungguh berita pasal ni kan... Tapi hari ini barulah saya berkesempatan untuk menonton video kisah baby 10 bulan kena pukul tu... Memang betul lah ulasan akhbar kalau mengatakan ibunya seorang yang kejam.. bila saya tengok pun saya rasa tak sampai ati sangat.... tangisan baby tu sangat2 meruntun jiwa. Kalaulah saya ada disitu, biarlah saya yang kena belasah mak budak tu, asalkan saya dapat dukung budak tu. First time tengok tak sampai seminit saya dah close, tak sanggup nak teruskan.. otak ingat kat firas je. Kali kedua saya gagahkan juga menonton video tu sampai abis. Memang sangat-sangat kejam pada pandangan saya. Terus saya masuk bilik cium2 firas, peluk dia, usap dia. Seb baik dia tak terjaga.

    Tapi yang saya tak setuju adalah komen-komen yang terdapat di bawah video tersebut yang semuanya menghina dan mengutuk perempuan tersebut. Tidakkah terfikir dek akal kenapa perempuan tersebut sanggup perlakukan baby dia sedemikian rupa? Rasanya ramai ibu2 kat luar sana faham apa yang menimpa perempuan itu. Kerana semua ibu2 akan melalui pengalaman yang sama. Cuma kekuatan minda dan iman sahaja yang boleh menjadi penghalang daripada perkara tersebut terjadi. Semua menyalahkan perempuan itu yang pandai buat anak tapi tak pandai jaga. At the first place anak siapa yang dia kandungkan tu? Berbin/binti kan siapa anak itu? Tak pernah terfikir kan, kesalahan suami/bapa kepada baby tersebut. Perempuan tersebut mengalami tekanan jiwa pun berkemungkinan berpunca daripada suami juga.

    Bukan saya hendak berat sebelah, tapi semua ibu pun mengalami pengalaman yang sama. Tak payah nak nafikan. Cuma situasi si ibu tadi lebih teruk berbanding ibu2 lain kat luar sana. Kekuatan mental dia tak kuat menahan tekanan. Di sini sepatutnya si suami kena bantu isteri, bukan sahaja bantu dari segi menenangkan emosi isteri tetapi juga bantu dari segi penjagaan anak tersebut. Tekanan emosi perempuan itu mungkin berpunca daripada keadaan yang
    keletihan, tak cukup tidur, baby pula asyik menangis je, si suami tidak memberi bantuan asyik pula tidur berdengkur dekat sebelah. Ye betul, ada komen yang mengatakan janganlah marah pada suami, anak jadi mangsa. Perkara pertama yang saya persoalkan adalah bukan "kenapa budak yang merakam tu tak tolong?" Tetapi persoalan yang terbit dalam fikiran saya adalah "Mana suami perempuan ini?","Kenapa dia tak tolong?", "Takkan dia berdiam diri sahaja?" "Takkan si suami yang duduk satu rumah tu tak perasan perubahan si isteri??" "Takkan tak pernah nampak si isteri selalu pukul anak?" "Takkan dibiarkan sampai melarat macam tu sekali? Si suami buat apa dekat rumah?" "Nampak isteri pukul anak, dibiarkan je ke?" "di buat bodoh je ke?" "Takkan tak ambil anak tu?" "Takkan tak tolong tenangkan baby tu?" "Dibiar je baby tu menangis kena pukul isteri?" Bagilah dekat parent jaga dulu, sampai emosi isteri reda. En.Ed kalau dengar firas menagis je pun macam tak cukup tanah dia lari.

    Memang tak semua lelaki sama. Tak semua lelaki yang tahu menghargai zuriat keturunan mereka. Dalam kes ni saya tak salahkan perempuan tu 100%, sebab bila berlaku tekanan emosi semua benda boleh berlaku. Ingat lagi saya pada kes beberapa tahun lepas yang mana seorang ibu tergamak membunuh anak sendiri. Sebab apa? sebab tekanan emosi yang keterlaluan sangat sehingga tak tertahan dan sampai satu tahap boleh membawa kecederaan tanpa sedar. Kalau orang melayu kata, gila meroyan. Kurang kasih
    sayang dari family terutama suami juga boleh terjadinya benda2 macam ni. Mungkin perkataan saya ni kejam, tapi saya salahkan suami perempuan itu yang tak pandai jaga isteri dan anak. Yelah... make love sesama, tapi jaga anak 100% kat isteri. Padahal tugas suamilah yang bertanggungjawab mendidik anak dan isteri. Tapi tanggungjawab itulah yang selalu diabaikan dan natijahnya ibulah yang selalu dipersalahkan tidak pandai jaga anak.


    p/s : Fikir-fikirkanlah wahai para bapa... Sayang firas sangat2....


    Posted at 11:49 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, May 16, 2012
    Hate doing report okehhhhhh....



    Saya sangat benci buat REPORT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



    Posted at 10:32 am by irtsalus
    Komenz!  

    Next Page