irtsalus
Female
Malaysia
Blogger since 2004

Mine : Thursday 17 SHawwal 1403 A.H.
(28 July 1983)


Hubby: Thursday 2 RamaDHaan 1402 A.H.
(24 June 1982)


Proposal :
04-10-2009 ( 04 syawal 1429/04-10-1429 )

Engagement :
08-12-2009 ( 10 zulhijjah 1429/10 -12-1429 )

Marriage :
18-12-2009 ( 01 Muharram 1430/01-01-1430 )


Simple but obstinate, patient but pushy, tender and soft but stubborn....

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
   


<< February 2010 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28


Disclaimer

This blog speak my mind out,
so if you don't like it, don't bother to read it.
And I don't mind if you don't.
Give respect to others to gain it.





Short term wish List


- buy a baby monitor
- kitchen cabinet
- Guest room furniture
- guest room aircond
- buy water heater
- buy chandelier
- Bathroom accessories
- Wall frame
- Wallpaper/sticker
- Firas's room makeover
- New curtain

Long term wish list


- Plantation land
- Rental property
- New car




.:: mY fRenS LisT::.

|| AzIe ChuMeL || Mama Amani || WaNo || Mc HyE || NasRinA || YaniE || QuiYaH || LauRah || Kak IrMa || Linda mama rania || Uda Ateh || Nurul || Chemiema ||




.:: mY ReaD|nG L|sT::.

|| Sister Alia || mommy-germs || Blog anakkusayang || Blog Saiful Islam || Baby Center || Dunia Susu Ibu || Kelly Mom || My Super Kid || Dr.Muna || Pakar howTo || Feryco ||



.:: mY sHopp|nG L|sT::.

|| My Little Fabulous || Nurul Azham Shop || Little Whiz || Lily SecRet OvEn || Mudah.com || Superbid || Moms Bargain || de`HearT Online Kitchen || clothDiaperMommy ||



.::OthErs s|te L|nk ::.

|| friendster || UTM skudai || MSU Shah Alam || fsksm utm || gallery cybertarp || Abg DiN Pawaka || Photographer Fairus || Rumah Kebaya || g@mespot || Image Shack ||





Berikut produk-produk yang dikaitkan dengan negara yahudi ini:
1. Coca-cola
2. Huggies
3. River Island
4. MC Donalds
5. Clinique
6. Disney
7. Donna Karan(DKNY)
8. Starbucks
9. GAP
10. Garnier
11. Perrier
12. Kotex
13. Sanex
14. Jo Malone
15. Lancome
16. Libbys
17. Tchibo
18. Loreal
19. Mark & spencer
20. Klenex
21. Maybelline
22. Nestle
23. Vittel
24. Revlon
25. Wonderbra
26. Loreal
27. Hugo Boss
28. Ralph Lauren (POLO)
29. Adam Sandler
30. Elizabeth Taylor
31. Nicholas Cage
32. Barbara Streisand
33. Mont Blanc
34. Google/Gmail/Gtalk
35. Fotopages
36. AOL
37. Carefourre
38. Watson
39. Facebook



Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year


How to make a suri
Ingredients:
5 parts success
1 part humour
1 part joy
Method:
Add to a cocktail shaker and mix vigorously. Add a little lustfulness if desired!




.:: OtheRs ::.

Your Ad Here







  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Monday, November 30, 2009
    The making of my goodie bag

    Salam...

    sempena cuti aidiladha yang panjang(erm... panjang ker??) bole la... hehehe... saya pon mengambil kesempatan meng dekorate bilik pengantin, siapkan items dalam  goodie bags saya... dan juga buat hantaran sikit....

    Hasilnya sangatla memberangsangkan... hehehe.... bole la kan... dengan cuti yang tak lama... banyak gak yang dapat disiapkan.... yela... sebab lepas ni saya cuma akan balik 2 hari sebelum nikah je.... so kalau nak buat semua time tu memanglah sangat tak sempat.... so... dah ada masa time ni la... saya pulun... kekeekke.... seb baik ada adik-adik yang tolong menyiapkan goodie bag saya yang sangat banyak tuh.... hehehhe.... thank a lot girls..... love u all....



    gambar dalam bilik pengantin.... bunga abang haziq tolong pasang...
    thank you bang.... nanti tolong kak wi lagi ek....


    gambar adik-adikku yang rajin menampal dan menyusun.... kekeke...
    rajin gak korang yerk.... thank you girls...

    p/s : nanti time korang kawen... akak tolong pulak k.... kekekke


    Posted at 06:07 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, November 24, 2009
    The Twilight Saga : New Moon.

    Saya sangat teringin tengok cerita ini.... Wah... macam mana ini???? mahu balik kampung tetapi mahu lihat movie ini jugak..... huhuhuhuuhuh

    sangat teruja tengok lakonan robert pattinson.... hehehe.... tak sabar2.... nak tengok gak!!!!!



    got this picture from : http://www.moviesmeter.com/the-twilight-saga-new-moon/

    Official Website : http://www.twilightthemovie.com/


    Posted at 08:59 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Monday, November 23, 2009
    My wedding card

    Yesterday I went to pick my wedding card... so.. lovely.... it's square and have pearl embossed in the cover... latest design for wedding card (they said to me).. well... here's my wedding card... simple and elegant...

    Luckily, my future mother in law like it very much... syukur alhamdulillah...





    we ordered it from here... http:www.wed.com.my. They have plenty of wedding card to be choose with a reasonable price...


    p/s : We should ordered it earlier... to prevent any difficulty.. erm... learned that...


    Posted at 07:09 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Friday, November 20, 2009
    Lampu dalam rumah saya

    Ini adalah pemandangan dalam rumah saya.... sesudah di pasang lampu dan kipas... nak wat ceiling cornice??? wah... sangatlah mahal dan kami sememangnya tidak mampu lagi buat masa sekarang ini.... hehheehe... anyway... aku still bersyukur aku dapat membeli rumah ini.. alhamdulillah...



    kerana membeli kipas dan lampu-lampu inilah saya demam keesokan harinya... huhuhu.. bukan demam nak kahwin yer... tapi demam nak pindah rumah... kekekke


    Ini pula gambar en.fiance tengah memunggah cawan-cawan yang kami broong dari ikea... huhuhuh... banyak gak kami borong... adeh...



    Tengok... en.fiance saya memanglah seorang yang sangat teliti... hehehe

    p/s : Suka bagi en.fiance check dulu barang-barang yang mahu dibeli sebelum confirm membayarnya...


    Posted at 10:08 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Thursday, November 19, 2009
    Status anak luar nikah

    Anak luar nikah mesti bin atau binti Abdullah


    SOALAN

    BOLEHKAH saya menukar bin atau binti anak saya kepada nama suami saya yang berstatus anak luar nikah. Sekarang anak saya berusia tiga bulan dan berbinkan Abdullah.


    Jika boleh, jabatan mana yang perlu saya rujuk mengenai perkara ini?   

    SUE,
    Johor.


    JAWAPAN

    KEPUTUSAN Majlis Fatwa Kebangsaan adalah jelas dalam hal ini bahawa ‘Anak zina atau anak di luar nikah (anak tak sah taraf) sama ada diikuti dengan perkahwinan kedua-dua pasangan ibu bapanya atau tidak hendaklah dibin atau dibintikan kepada Abdullah.’ (http://www.e-fatwa.gov.my/jakim/keputusan_view.asp?keyID=61).

    Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bertindak berasaskan fatwa itu dan orang ramai hendaklah berpandukan kepadanya. Ini dilakukan bagi menjaga keturunan supaya tidak bercampur aduk. Dengan itu anda tidak dibenarkan menukar bin atau binti anak puan kepada nama suami.


    so lepas ni sesiapa yang rasa berkahwin dah selamat dari dosa... mungkin anda dapat menutup pandangan mata masyarakat... tetapi... dosa tetap dosa.. dan anak mestilah berbin/binti Abdullah tak kira sama ada ibu bapanya berkahwin atau tidak.. kerana benih /anak itu terjadi sebelum pernikahan kedua ibu bapanya..

    p/s : jangan lah menganiaya anak sendiri...



    Posted at 05:27 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, November 18, 2009
    A month to go

    Hari ini genap sebulan lagi kami nak di ijab kabulkan...
    wah... kalau tanya perasaan saya hari ini... rasanya berbunga-bunga... tetiba rasa berdebar... sedangkan minggu lepas member tanya saya ape perasaan saya... tapi susah saya nak cakap perasaan saya ketika itu... sebabnya saya pon baru sahaja baik dari demam minggu lepas... cuti demam 3 hari... dari hari khamis sampaila ke sabtu..

    ada member saya cakap bakal pengantin demam sebab nak kahwin.. dan yang berkata-kata itu adalah lelaki... hehehhe... berkemungkinan kot... sebab doktor ada memberitahu, saya demam berkemungkinan sebab saya penat sangat... yela.. mana tak nya... sehari sebelum demam tu kami pergi ke kedai lampu membeli sebuah kipas dan 4 buah lampu untuk diletakkan di rumah kami di nilai... balik malam... esoknya terus demam... tula penangan nak kahwin dan nak pindah rumah.... sedangkan saya kene hujan 2 hari sebelum itu... kalau nak kata demam sepatutnya hari kene hujan tula saya demam tapi... tak pulak terjadi... so kesimpulannya saya demam bukanla kerana kene hujan tapi berkemungkinan kerana pressure nak kahwin, nak pindah rumah dan pressure di tempat kerja... kenapa pressure?? sila selak entry aku 19.10... dan korang akan tahula... huhuhuhuuh

    tapi so far alhamdulillah... aku bersyukur.. dalam masa otak aku tgh berserabut... hati aku rasa tenang.. kerana semua urusan aku dipermudahkan-NYA. Aku bersyukur kepada-MU ya ALLAH. dan sistem pon tinggal sikit2 jer.. dlm fasa testing dgn eexisting data jer... alhamdulillah... bersyukur aku kerana dikurniakan dengan otak yang cerdas dan bergeliga.... alhamdulillah.... dan hari ini ada meeting kol 5pm-7pm... ape kejadah la wat meeting lps opis hour.. dahla saya nak kluar dating arini....ntah papela.. redha jela...

    Posted at 10:18 am by irtsalus
    Komenz!  

    Wednesday, November 11, 2009
    lamp shopping..

    went to buy lampa and fan at sri kembangan... there's a lamp that catch my eyes the first time I saw... that y we go back there again... but unlucky that chinese lady doesn't remembered us... huhuhuhuhu...

    but it's ok... we manage to buy a fan and 3 lamp... one for our kitchen , one for family hall and two chandelier for living room.... actually we wanted to buy crystal chandelier but..... crystal chandelier can endure maybe just 3-4 more year... after that the style would be outdated... that y we buy more sotisficated chandelier and the style can remain forever. will updated the picture as soon I've got my nokia connector... huhuhuh....(brg semua dah bawak pindah umah baru)


    Posted at 11:20 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Tuesday, November 10, 2009
    beli umah nilai jauh??? yeker???

    beli rumah kat nilai jauh??? yeke jauh????? kalo jauh kenapa???? actually saya sangatla malu nak mengaku rumah nilai tu rumah kami... sebabnya rumah tu sangatla besar dan nampak mewah.... segan nak mengaku rumah mewah tu adalah rumah kami.... huhuhuh... bukannya malu sebab jauh atau ape...

    okla... kalo korang rasa jauh.... bole tak carikan aku rumah area kl/selangor yang ko rasa dekat sgt dgn kl tu sebijik macam rumah aku... semi-d 35x65 dengan harga 275k... kalo ada.. aku pon nak beli gak... tapi ada ker???? harga 275k tu kat area kl adala rumah apartment yang kononnyer dipanggil kondo.... okla2... aku panggil kondo bukan apartment... kenapa aku cakap camtu??? maybe sesapa yg terlibat dgn kerjaya pembinaan tahu la... spesifikasi untuk rumah kondo adala 1000 sqft ke atas... kalo bawah 1000 tu bukan la kondo sebenarnyer... nama apartment tu je kondo... tapi actually bukanla kondo...

    kalo area rawang/klang tu tak yah la ckp dgn aku.... area rawang atau klang tu tak jauh ker dgn kl??? mentang2 dia punyer poskod still selangor... tapi dari segi jarak tak sama ke dengan nilai ke kl???? cesss.... then lagi satu area rawang dgn klang tidak menjadi pilihan kami membeli rumah kerana ape???

    1. sebab jarak sama dgn nilai. better amik nilai...
    2. design rumah yang tak menepati citarasa..
    3. susun atur taman yang berserabut. tak de privasi
    4. kawasan pekan rawang yang tak selamat.. ramai org oversea...
    5. jalan masuk jauh dari highway(menyukarkan famili dari jauh nak datang)
    6. of course la jauh bile nak balik johor(kene merentas kl dulu..jem)
    7. harga rumah yang lebih mahal berbanding nilai...

    semenyih pon sama jauh dengan nilai...so????
    actually ape tujuan u all beli rumah??? ada member bg tahu... nak cari rumah dekat dgn tmpt keje... nak cari rumah sewa ke rumah untuk duduk selama2nya??? kalo tujuan beli rumah sebab nak dekat dgn tmpt keje... ko nak keje kat situ selama2nya ker??? kalo seumur idup keje kat situ pon.. akan ada satu masa nanti ko akan pencen gak... time pencen tu ko nak ke lagi duduk kat kawasan rumah ko yg berserabut tu??? sekrg maybe tak nampak serabut... akan datang??? another 10 year?? dgn persekitaran penuh anjing... hish... tak teringin aku....

    so.. sebelum beli rumah tu... betolkan dulu tujuan atau niat sebenarnyer beli rumah tu untuk ape kay... bukan nya saya nak membebel atau pe... tapi supaya u all tak menyesal kemudian hari... beli rumah ni bukan mcm kete... bole main tukar ganti sesuka ati... harga lak makin hari makin meningkt.. kalo tak beli sekarang takut satu hari nanti u all tak mampu lagi nak memiliki rumah landed....

    so... fikir-fikirkan lah yer....

    p/s: saya beli rumah untuk keselesaan hidup sekeluarga dan bila menjelang tua...sebab bila dah tua dan kalo tak mampu beli rumah lain.. rumah yang ada sudah cukup selesa untuk kami...kawasan pon tenteram dan selamat...

    Posted at 05:21 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Saturday, November 07, 2009
    Akhirnya sudah selesai.. umah saya..

    akhirnya process pembinaan umah saya dah pon selesai... maintenance pon dah settle... sekarang ni nak bawak pindah barang2 dari umah sewa.... barang2 dah bawak sikit2.... tinggal sesikit jer yg berat2....arini nak settlekan semua.... en fiencee g amik kunci pendua arini... arini ni gak nak g shopping kipas-kipas, another lamps, dan juga curtain railing... actually railing dah beli tapi bukan untuk semua bilik.... aritu beli 5 railing untuk dua pintu sliding tingkat bawah dan tingkap living room dengan tingkap master bedroom sahaja...semuanya tak sampai rm 100 so hari ni nak settlekan untuk semua tingkap... sebab alang-alang murah... so settlekan semua tingkap... tidaklah ralat nak membeli lagi lepas kahwin nanti... lamps lak, untuk living room dan outdoor yang belum ada lampu tuh.... lampu bilik dan bilik air semua dah settle beli dekat nilai 3 dan ikea...

     maybe ari ini juga saya nak membeli belah barang-barang untuk membasuh rumah baru saya tu nanti.. tapi en fiancee kata dia yang akan membasuhnya nanti... hehehhee... saya masuk basuh kaki jela... hehehehe... tapi sofa dengan barang lain still saya nak pilih... kalo en fiancee pilih... takut nanti tak berkenan di hati saya... hehehehe...so kami akan memilihnya bersama-sama....

    dan hari ini juga kami akan pergi mengambil baju nikah kami apabila menjelang malam.... hehehhe... sebab baru call tailor...dia kata malam baru boleh amik sebab ada sikit-sikit nak settle dekat baju nikah laki...

    insyallah akan saya laksanakan planning hari ini... ya ALLAH permudahkan perjalanan kami Hari ini.... amin....

    Posted at 05:19 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Friday, November 06, 2009
    Decorating my goodie bag

    Salam,
    arini pergi ambil stiker yang dah di order semalam.... boleh tahan gakla artwork dia.... walaupun dalam hati... kalo aku yang buat lagi cantik... kekekkee... whatever la... okla malam ni malam meng dekor goodie bag saya.... Oleh kerana paper bag ini saya beli dari kk home dekor... sure ramai yang beli dari sana kan.... so... untuk membuatkan ianya lain dari yang lain.... saya pon terfikir sesuatu sesama menemani kawan saya pergi membeli barang-barang untuk membuat kek... tetiba je nampak paper doyley tu... masa memula terpandang paper doyley tu saya tak tahu pon apa kegunaan paper doyley ni yang sebenarnya...dan terus terlintas... "cantik gak kalo letak kat paper bag ni" heheh dari situla timbulnya idea... dan planning untuk buat custom made goodie bag terus di cancel... kekekekkeke....


    bahan- bahan yang diperlukan untuk membuat goodie bag saya....



    1. sebelum decorate                        2. Selepas ditampal paper doyley.


    3. Wallau.... inilah hasilnya goodie bag saya... english design... hehehe

    ooo yer... semua kos yang diperlukan untuk menghasilkan goodie bag ni cumalah RM170 sahaja... murahkan... berbanding kalau saya buat custom made goodie bag harga sebuah RM1.40 paling murah... sedangkan goodie bag saya ni kosnya hanyala Rm 1.14 sen sahaja.....oklah.. jom kita buat kira-kira

    goodie bag : 6.90/10pcs = 6.90 x 15 pack = RM 103.50 (dari kk home decor)

    stiker : 350 pcs = RM63 (dari stall kat giant)

    paper doyley : 250 pcs = RM 3.50.(dari kedai menjual peralatan bakery)


    TOTAL = RM170 (exclude double side tape dan scissor)

    p/s : Dare to be different


    Posted at 06:10 pm by irtsalus
    Komenz!  

    Previous Page Next Page