irtsalus
Female
Malaysia
Blogger since 2004

Mine : Thursday 17 SHawwal 1403 A.H.
(28 July 1983)


Hubby: Thursday 2 RamaDHaan 1402 A.H.
(24 June 1982)


Proposal :
04-10-2009 ( 04 syawal 1429/04-10-1429 )

Engagement :
08-12-2009 ( 10 zulhijjah 1429/10 -12-1429 )

Marriage :
18-12-2009 ( 01 Muharram 1430/01-01-1430 )


Simple but obstinate, patient but pushy, tender and soft but stubborn....

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers
   


<< November 2013 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Disclaimer

This blog speak my mind out,
so if you don't like it, don't bother to read it.
And I don't mind if you don't.
Give respect to others to gain it.





Short term wish List


- buy a baby monitor
- kitchen cabinet
- Guest room furniture
- guest room aircond
- buy water heater
- buy chandelier
- Bathroom accessories
- Wall frame
- Wallpaper/sticker
- Firas's room makeover
- New curtain

Long term wish list


- Plantation land
- Rental property
- New car




.:: mY fRenS LisT::.

|| AzIe ChuMeL || Mama Amani || WaNo || Mc HyE || NasRinA || YaniE || QuiYaH || LauRah || Kak IrMa || Linda mama rania || Uda Ateh || Nurul || Chemiema ||




.:: mY ReaD|nG L|sT::.

|| Sister Alia || mommy-germs || Blog anakkusayang || Blog Saiful Islam || Baby Center || Dunia Susu Ibu || Kelly Mom || My Super Kid || Dr.Muna || Pakar howTo || Feryco ||



.:: mY sHopp|nG L|sT::.

|| My Little Fabulous || Nurul Azham Shop || Little Whiz || Lily SecRet OvEn || Mudah.com || Superbid || Moms Bargain || de`HearT Online Kitchen || clothDiaperMommy ||



.::OthErs s|te L|nk ::.

|| friendster || UTM skudai || MSU Shah Alam || fsksm utm || gallery cybertarp || Abg DiN Pawaka || Photographer Fairus || Rumah Kebaya || g@mespot || Image Shack ||





Berikut produk-produk yang dikaitkan dengan negara yahudi ini:
1. Coca-cola
2. Huggies
3. River Island
4. MC Donalds
5. Clinique
6. Disney
7. Donna Karan(DKNY)
8. Starbucks
9. GAP
10. Garnier
11. Perrier
12. Kotex
13. Sanex
14. Jo Malone
15. Lancome
16. Libbys
17. Tchibo
18. Loreal
19. Mark & spencer
20. Klenex
21. Maybelline
22. Nestle
23. Vittel
24. Revlon
25. Wonderbra
26. Loreal
27. Hugo Boss
28. Ralph Lauren (POLO)
29. Adam Sandler
30. Elizabeth Taylor
31. Nicholas Cage
32. Barbara Streisand
33. Mont Blanc
34. Google/Gmail/Gtalk
35. Fotopages
36. AOL
37. Carefourre
38. Watson
39. Facebook



Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year


How to make a suri
Ingredients:
5 parts success
1 part humour
1 part joy
Method:
Add to a cocktail shaker and mix vigorously. Add a little lustfulness if desired!




.:: OtheRs ::.

Your Ad Here







  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Monday, November 18, 2013
    Pencen diawal umur 30

    Assalamualaikum...

    Hari ini nak cerita pasal pencen awal. Mak pencen awal sebab abah dah pencen dulu dari mak. Boring kot sorang-sorang dekat office tu. Sebab selama ni berdua, tiba-tiba jadi sorang-sorang, siapa yang tak terasa kan..kan..

    Saya pula, sebenarnya tak pernah terlintas pun nak pencen awal. Okay, masa mula-mula berhenti kerja, dalam fikiran, takpe berhenti dulu, slow-slow cari kerja lain. Kononnyaaaaa nak cari kerja lepas berehat panjang. Tapi bila dah duduk rumah dengan anak-anak, terus terlupa nak mencari kerja. Langsung tak buka website mencari kerja pkehhhh... Seronok sangat duduk rumah jaga anak-anak. Walaupun kadang-kadang jadi singa betina kan...haipppp...

    Daripada banyak-banyak blog saya baca, ramai yang bercadang nak pencen awal, target umur pencen 30. Dan kebetulan pulakkkk, saya berhenti kerja, pada umur saya nak mencecah 30, plus minus lagi 2 bulan nak mencecah 30. Kebetulan sangat kannnn... padahal tak ada plan pun nak pencen. Tapi bila dah kesedapan duduk rumah, nampaknya kita pencen terusla yer... ihik ihik ihik. Oleh sebab saya tak planning nak berhenti, main redah jer, so takdela sangat persediaan rapinya. Tapi alhamdulillah sebelum berhenti tu dapat jugalah menabung simpanan untuk diri sendiri lebih dari 10k. Almaklumlah gaji tak seberapa, 10k jelah yang mampu. Kalau tahu memang plan nak berhenti dari awal, confirm saya menabung lebih dari itu. Entah-entah dapat simpan 30k tak?? Confirm everytime dapat bonus yang tak seberapa tu, saya dump totally dalam simpanan.. hehehe.. tapi takpela.. bersyukur, adalah juga simpanan. 

    Bagi saya simpanan penting, sebabnya simpanan bukan sahaja untuk masa hadapan tetapi untuk masa-masa genting. Honestly, masa saya bekerja, bukan takde simpan, adaaaa, tapi most of it habis sebab digunakan pada masa-masa genting inilah.. Contohnya kereta break down,kat situ je pun boleh habis 5k, rumah dimasuki pencuri, Anak sakit, nak beranak.. Sampaikan saya ni menyimpan semata-mata untuk benda-benda itu sajaaaa... bukannya untuk masa hadapan.

    Okay, itu satu pasal simpanan, satu lagi yang penting, make sure kita takde hutang yang perlu diselesaikan tiap-tiap bulan. Contohnya hutang belajo ataupun hutang kereta. Saya alhamdulillah hutang belajo takde. Terima kasih kepada jpn yang sudi menaja saya yang malas nak belajo ni. Bukan apa, mungkin sebab saya tak suka nak menyusahkan en.suami kot, kena menanggung kos pembelajaran saya. Hutang kereta pun tak dok. Sebab saya pakai kereta usang jerrr yang dah lama habis bayo.  Kalau gaji en.suami juta-juta, apa saya pedulik kan... tapi sebab gaji tak juta-juta tulaaaa... saya kalau boleh tak nak menambahkan beban yang sedia dipikul en.ed. Pampers anak, susu anak, barang dapur, bil-bil tiap bulan, rumah... erm... banyak beban en.ed rupanya...

    Lagi satu kalau nak berhenti, seelok-eloknya adalah income tiap-tiap bulan, tak banyakkkk sikit pun jadilah.. bukannya kita nak shopping tiap-tiap hari kan.. sebulan sekali kottt... Saya bertuah, sebab ada income tiap-tiap bulan, tak banyak pun, adalah dalam 100++ jerrrr... tapi oklah kan, dari takde langsung. Tupun kadang-kadang tak terusik. Siap boleh membeli belah tudung online lagi.. Tu yang wujudnya surie's closetz tu.. ntah pape kannn... okay, bukan tak bershopping, tapi sebab semuanya en.ed dah sediakan+kadang-kadang dia tambah lagi. So usik yang dia bagi jela.. yang dalam bank, simpan jerrr untuk kegunaan bila perlu(contoh sila baca shopping online). <- I like..

    Okay, mana saya dapat income ni?? ceritanya lama sebelum saya berkahwin, actually bertunang pun belum, kami dah ada 3 buah rumah. Caya tak??? tak caya??? sukatilah nak caya ke tak.. Dalam 3 buah rumah tu, salah satunya adalah yang kami duduk sekarang ni, en.ed bayar tiap-tiap bulan, lagi 2 alhamdulillah, ada tukang bayar. So tiap-tiap bulan dorang tolong kami bayar kat bank at the same time bagi alowance kat saya.. huhuhu.. best kan...

    So kalau rasa nak pencen awal, fikir-fikirkanlah dulu apa yang saya bagi tahu kat atas yer, sebab I've been there. Dah namanya perempuan, kalau boleh tiap-tiap minggu nak keluar berjimba kan <- sayalah tu. Tiap-tiap minggu mesti ajak en.ed keluar jalan-jalan tak kiralah pergi mana, asal keluar rumah, sebab apa?? Sebab dah seminggu duduk rumah jaga anak, penat kottt... + boringggg + sian anak-anak tak keluar langsung.. huhuhu 

    p/s : That y saya boleh pencen awal and proudly said, I'm financial freedom.. boleh?? ke rumah sewa tu tak dikira financial freedom??? erm...


                           

    Posted at 01:41 pm by irtsalus

     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry